Следвайте Гласове в ТелеграмПо инициатива на евродепутата Елена Йончева в резолюцията

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПо инициатива на евродепутата Елена Йончева в резолюцията
Коментари Харесай

Елена Йончева към Жозеп Борел: Дали, ако заложниците на хутите бяха от по-голяма европейска държава, щеше да се стигне дотук

Следвайте " Гласове " в Телеграм

По самодейност на евродепутата Елена Йончева в резолюцията за обстановката в Близкия изток, която беше гласувана в четвъртък в Страсбург е включен текст, с който се упорства Европейската комисия да предприеме дипломатически дейности за освобождението на европейските жители от кораба Galaxy Leader. Резолюцията беше призната с голямо болшинство - 357 „ за “, 20 „ срещу “ и 58 „ въздържали се “. 

„ Европа би трябвало да е водач в самодейността за реализиране на мир в Близкия изток. За голямо страдание спорът се разраства и заплашва, както ползите на Европейски Съюз, по този начин и сигурността на европейските жители. Конкретен образец са дръзките офанзиви на йеменските хути в Червено море и взетите за заложници преди шест месеца трима европейски жители – двама българи и един румънец. Европейски Съюз не може да остави тази борба на страните членки. Ако приказваме за водачество, то би трябвало да проличи навръх терена на дипломацията със мощна и с доста самодейна позиция. “ Това сподели евродепутатът Елена Йончева по време на дебатите в пленарната зала, обръщайки се към висшия представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел. 

„ Господин Борел, тук опираме и до двойните стандарти. Дали, в случай че това бяха жители на по-големи европейски страни, щеше да се стигне до тук? Това подкопава доверието в Европейски Съюз и неговите благоприятни условия да отбрани всички европейски жители без разлика от тяхната народност. “, сподели тя. 

Елена Йончева настоя пред Жозеп Борел, като мина на френски език – „ Обръщам се към Вас, господин Борел: Надявам се, че Вие ще подкрепите дипломатическа самодейност, водена от Европейски Съюз, с цел да бъдат освободени заложниците. И призовавам Европейската комисия да направи по този начин, че дипломатическите старания да станат приоритет. “

Тя беше подкрепена от представителя на Румъния, някогашния министър-председател, а преди този момент и еврокомисар Дачиан Чолош („ Обнови Европа “), който съобщи, че двамата българи и румънският жител са почтени жертви и Европейската работа за външна активност би трябвало да предприеме ограничения, с цел да бъдат освободени. 

За случая с отвлечения транспортен съд Galaxy Leader приказва и евродепутатът Андрей Ковачев (ЕНП). 

От ноември 2023 година плавателният съд е в плен на йеменските хути в Червено море. Капитанът и помощник-капитанът са български жители. Сред арестуваните като част от екипажа е и румънски жител. Хутите нападат кораби в района, като настояват, че дейностите им са в символ на взаимност с палестинците в Газа.  

За контакт с Групатана Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР